Solar Çiftlikler İçin Dronlar Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

23-03-2023 11:38
Solar Çiftlikler İçin Dronlar Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

 Solar Çiftlikler İçin Dronlar Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Bir dronun geniş mesafeleri kat etme ve yüksek çözünürlüklü hava görüntüleri sağlama kapasitesi, birçok şirketin tehlikeli veya zaman alıcı görevleri tamamlarken verimliliklerini optimize etmesine olanak sağlıyor. Dronlar, termal sensörler gibi yeni teknolojik gelişmeler aracılığıyla güneş enerjisi çiftliği yöneticilerine doğru veriler sağlayarak rutin operasyonların daha verimli bir şekilde yürütülmesini sağladı.

 

Enerji endüstrisindeki şirketler, enerji santrali operasyonlarının verimliliğini artırmak için en son teknolojiyi dronlarla birleştiriyor. Dronlar, güvenilir ve uygun fiyatlı enerji sağlama arayışında kritik bir rol oynuyor.

Güneş Enerjisi Endüstrisi: Daha Fazla Optimizasyon İhtiyaçlarıyla Büyüyor

Image

İklim değişikliği ve karbon emisyonları ile ilgili artan endişelere yanıt olarak, dünya çapında birçok ülke yenilenebilir enerji projelerine yatırımlarını artırdı.

 

Birçok yenilenebilir enerji kaynağı göz önüne alındığında güneş enerjisi tercih edilen bir çözüm olmuştur. 2009-2019 yılları arasında , güneş enerjisine yapılan yatırımlar dünya çapında 1,3 trilyon ABD dolarına ulaştı ve yenilenebilir enerjinin büyümesine katkıda bulunan toplam varlıkların yarısını oluşturdu.

 

Güneş enerjisi çözümlerinin geniş çapta benimsenmesinin nedenlerinden biri, kurulum için toplam maliyetin azalmasıdır.

 

Örneğin, Solar KW, kurulum maliyetlerinin 2010 yılında 4,621 ABD dolarından 2019 yılında 1,210 ABD dolarına yaklaşık% 73 oranında azaldığına tanık oldu. Şimdiki hedef, güneş enerjisini dünya çapında ekonomik hale getirmeye devam etmektir. Bunu başarmak için güneş enerjisi yöneticileri operasyonları optimize etmeli ve tüm enerji üretim süreci boyunca değer oluşturulmalıdır.

Güneş Enerjisi Çiftliği Denetimlerinin Zorlukları

Enerji taleplerini karşılamak için güneş enerjisi şirketleri, büyük, tipik olarak yüksek oranda ışınlanmış alanlara dağıtılmış binlerce güneş paneli kurmak zorundadır. Esasen, bir güneş çiftliği 100.000 haneye enerji sağlamak için yaklaşık 2.500 akre alana ihtiyaç duyar.

 

Geleneksel güneş alanı değerlendirmelerinde, hatalı hücre veya kabloları kontrol etmek için her bir paneli elde taşınabilir termal kameralarla inceleme yapılır. Bu işlem sırasında personelin arızalı panoların konumlarını manuel olarak takip etmesi ve sonrasında bakım yapması gerekmektedir.

 

Çoğu güneş enerjisi çiftliğinin boyutları göz önüne alındığında, bu teftiş yöntemi verimsizdir ve bakım ve operasyon ekipleri için daha ağır ve bazen tehlikeli bir iş yüküne sebep olmaktadır.

 

Drone teknolojisinin entegrasyonu, şüphesiz denetim sürecinin verimliliğini ve doğruluğunu artırdı. XT2 termal yükleri ile donatılmış DJI Matrice 210 RTK V2 gibi dronlar, tek bir uçuş sırasında yüksek çözünürlüklü RGB ve termal görüntüler toplayarak bir güneş enerjisi çiftliği içindeki geniş alanları araştırabilir.

 

Dronlar, denetim operasyonlarını iyileştirmek, özellikle de yüksek oranda radyasyona maruz kalan ve saha ekipleri için bir dizi sorun oluşturan alanları iyileştirmek için güneş enerjisi çiftliklerinde sürekli olarak kullanılmaktadır. Geleneksel yöntemlere kıyasla dronların kullanımı, güneş enerjisi çiftliği ekiplerinin denetim süresini% 70 oranında azaltmasına olanak tanır ve bu da  önemli bir azalmadır.

Güneş Enerjisi Çiftliklerinin Drone Denetimlerinin Yapılması

Image

Drone kullanarak güneş enerjisi çiftliklerini denetlemek basit bir uçuş görevi değildir. Süreç, detaylı planlamayı ve denetlenecek alanın tam olarak anlaşılmasını gerekmektedir. Başarılı bir denetim gerçekleştirmek için gereken birden fazla adım vardır.

Güneş Çiftliği Değerlendirmesi

İlk olarak, denetim ekibinin etkili bir plan hazırlayabilmeleri için güneş enerjisi çiftliğinin boyutlarını doğrulaması gerekmektedir. Her denetimin özellikleri kendine hastır, ancak değerlendirme aşamasında dikkat edilmesi gereken bazı ortak yönler vardır. Buna çiftliğin alanı, kurulu panellerin sayısı ve güç üretim kapasitesi dahildir.

Uçuş Planlama

Uçuş planları, değerlendirme aşamasında toplanan bilgilere ve denetim ekibinin (yani mevcut dronlar ve pilotlar) kapasitesine göre oluşturulur. Müşterinin ihtiyaç duyduğu Yer Örneği Mesafesi (GSD) ve dronların batarya kapasitesi değerlendirildikten sonra, uçuş başına kapsanabilecek maksimum alan teyit edilebilir. Bu uçuş planları daha sonra DJI Pilot uygulamasına aktarılır ve drone operatörlerinin yürütmeye hazırlanmasına yardımcı olur.

Veri Toplama

Bu noktada, denetim ekibinin operasyona başlamak için gerekli bilgilere ve uçuş planına sahip olması gerekir. Birden fazla pile sahip olmanız önerilir ve denetim ekibi, iş akışını optimize etmek için pillerin düzenli olarak değiştirilmesini ve şarj edilmesini sağlamalıdır. Güneş enerjisi çiftliğinin boyutlarına ve uçuş planlarına bağlı olarak, denetim ekipleri genellikle günde 25'e kadar uçuş gerçekleştirebilir ve günde 6.500'den fazla görüntü toplayabilir.

Veri Organizasyonu ve İşleme

Toplanan tüm veriler işlenmek üzere saklanmalı ve düzenlenmelidir. Fotogrametri yazılımı, elde edilen görüntülerden RGB Orthomosaics ve termal haritaları yeniden yapılandırır. Aynı zamanda Yer Kontrol Noktalarını kullanarak konumlandırmayı da ayarlar. Yeniden yapılandırma ve konumlandırma ayarlamaları yapıldıktan sonra, haritalama dosyaları, bakım ekiplerinin olası hataları yansıtan anormallikleri hızla tanımlayabileceği bir Coğrafya Bilgi Sistemine entegre edilebilir.

Havadan Kontrollerde Drone Kullanmanın Faydaları

Image

RGB ve Termal Görüntüler

Hava görüntüleri, güneş enerjisi çiftliklerine daha geniş bir bakış açısı sağlar ve bakım ekiplerinin her bir panelin durumu gibi gerçek zamanlı olarak değerli bilgiler almasına olanak tanır. Termal haritaları analiz ederken hücreler, diziler veya paneller arasındaki ısı anormalliklerini tespit ederek potansiyel sorunları belirlemek daha kolaydır. Termal ve RGB verilerini birleştirmek, ısı anormalliklerinin katmanlara ayrılma, çatlak, toz gibi panelde fiziksel olarak bulunan arızalardan mı yoksa inverter veya kablo arızası nedeniyle bir panele bağlanamama gibi dahili sorunlardan mı kaynaklandığını belirlemenize yardımcı olur.

Zaman Verimliliği

Panel arızalarının arkasındaki nedenleri bulmak için önceki denetimlerin kayıtlarını tutmak yararlıdır. Bazı durumlarda, güneş pilleri ile ilgili sorunlar bir panelin değiştirilmesini haklı çıkarmaz, ancak büyük arızaları önlemek için bunları takip etmek esastır. Geçmiş verileri daha değerli hale getirmek için, kurulumu tamamladıktan sonra havadan inceleme yapılması ve elde edilen verilerin gelecekteki denetimler için temel olarak kullanılması önerilir.

Tarihsel Veri

Güneş paneli denetimleri için dronların benimsenmesinin temel nedenlerinden biri, zamandan tasarrufta verimliliğin artmasıdır.Bir dron denetim hizmeti sağlayıcısı olan Juan Francisco Mosqueda, dronlar kullanılarak zamandan nasıl tasarruf edildiğini açıklıyor. “İki drone ekibini kullanarak günde yaklaşık 617 dönümlük bir alanı denetleyebiliriz” dedi. "Manuel olarak teftiş edersek, aynı miktarda iş üç veya dört ay sürer."

 

Havadan görüntülerin kullanılması, yalnızca kusurların tespit edilmesinde verimliliğin artmasına katkıda bulunmakla kalmaz, aynı zamanda bakımda da büyük ölçüde yardımcı olur. RBG ve termal haritalar, arızaların ve sorunların kesin konum verilerini sağlayarak yer operasyonlarının doğruluğunu önemli ölçüde artırır ve insan hatasını azaltır.

Çıkış Verimliliği

Güneş enerjisi çiftliğindeki hatalı unsurların erken tespiti, büyük üretim eksikliklerinin önlenmesine yardımcı olacaktır. Bakım ekibi olası kusurları ne kadar hızlı tespit edebilirse, o kadar hızlı tepki verebilir ve büyük sistem arızalarını önleyebilir. Sonunda, etkin bir şekilde yürütülen denetimler ve bakım, yatırımcıların çıkarlarının korunmasına ve daha temiz enerji talebinin inanılmaz bir verimlilikle karşılanabilmesine dönüşüyor.

Drone Uygulamaları Genişlemeye Devam Ediyor

Kurumsal odaklı çözümlerin ortaya çıkmasıyla birlikte, çeşitli endüstriler artık görevleri çok daha etkin bir şekilde tamamlamalarına yardımcı olacak araçlara erişebiliyor. Enerji denetimleri genellikle termal görüntüler gerektirirken, haritalama çözümleri RTK modülleriyle daha hassas konumlandırmaya odaklanır. Operasyon ekipleri, drone denetimlerinin istenen sonucunu değerlendirmeli ve bu ihtiyaçlara uygun bir çözüm bulmalıdır.

 

Daha fazla şirket rutin operasyonları iyileştirmek için dronları kullanmaya başladıkça, DJI endüstri taleplerini karşılamak için kurumsal odaklı çözümler geliştirmeye devam ediyor. Dronların çok yönlülüğü ve geniş uygulaması, daha güvenli ve daha verimli bir çalışma yöntemi sunarak gelecek vaat eden bir teknoloji ve inovasyon geleceğinin habercisi oldu.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.