Mısır Tarlalarında Drone Uygulamaları

30-03-2023 11:57
Mısır Tarlalarında Drone Uygulamaları

 Mısır Tarlalarında Drone Uygulamaları

Mısır Tarlalarında Güvenli Ayıklama için Havadan Kapsamlı Uygulama

 

Mısır, çim ailesindeki yıllık bir bitkidir. Pirinç ve buğday gibi geleneksel tahıl ürünleri ile karşılaştırıldığında, kuraklığa, soğuğa ve verimsiz arazilere karşı toleransıyüksektir ve çevre şartlarına uyumu mükemmeldir. Çin'de yüksek verimli bir tahıl mahsulü olan mısır, hayvancılık, üreme ve su ürünleri için önemli bir besin kaynağı olmasının yanı sıra gıda endüstrisi, tıp ve sağlık endüstrisi, hafif sanayi ve kimya endüstrisi için vazgeçilmez bir hammaddedir.

Image

Fide aşamasında ayıklama

Fidenin ortaya çıktığı fide dönemi ve tepe püskülü öncesi dönemi arasında mısır kök, yaprak ve sap ayrımı yeterli ışık, yağmur ve zamanında gübreleme ile kendini doldurur. İyi bir verime sağlam bir temel oluşturmak için fide döneminde mısır fidelerinin tutarlı bir şekilde çıkıp çıkmadığını ve gövde ve dalların güçlü olup olmadığını daha dikkatli kontrol etmek gerekmektedir.

 

Tarım dronları esas olarak, çiçeklenme sonrası ayıklama operasyonlarında, yıllık otlar, çok yıllık otlar ve geniş yapraklı yabani otları nicosulfuron, atrazine ve rimsulfuron ile kontrol altına almak için kullanılır.

1. Tarım dronu ile uygulama sonrası ortaya çıkan herbisitlerin emilmesi 2-6 saat sürmektedir. Yabani ot kontrolünün etkisi, sıcaklık ve nem ile yakından ilişkilidir. Yüksek sıcaklıklarda ve düşük bağıl nemde uygulandığında, damlacıklar havada ve yapraklarda daha hızlı buharlaşarak yabani ot kontrolü üzerindeki etkisinin zayıf olmasına neden olur. Ayrıca tarım ilaçlarının bitkiler üzerinde oluşturduğu zehir etkisi olan fitotoksisite yüksek sıcaklıklarda daha kolay oluşur, bu nedenle herbisitlerin sabah ve akşam uygulanması tavsiye edilmektedir.

 

2. Nikosülfüron uygulaması için genel güvenlik süresi, fide topraktan çıktıktan sonra 3-5 yapraklı dönemdir. Fitotoksisitenin 2 yapraklı aşamadan önce veya 6 yapraklı aşamadan sonra daha kolay meydana gelir. Sethoxydim, esas olarak kök sistemi tarafından emilen ve kök ve yapraklar tarafından az miktarda emilen seçici bir fide çıkışı öncesi ve fide çıkışı sonrası uygulanan bir herbisittir. Yağmur suyu ile toprağın derinlerine kolayca iner, derin köklü yabani otları bastırabilir. Çok uzun süre devam edecek olan fitotoksisiteye neden olabilir.

 

3. Hem nikosülfüron hem de atrazin mısır için diğer mahsullere oranla daha güvenlidir ancak diğer mahsuller için tehlikeli olduğunu bilmek çok önemlidir. Soya fasulyesi, pirinç, buğday, pamuk, sebze ve şeftali ağaçlarının tümü nikosülfüron ve atrazine karşı hassastır. Bu nedenle, savrulan damlacıkların neden olduğu fitotoksisiteyi önlemek için operasyon esnasında rüzgârın yönüne ve hızına dikkat edilmelidir. Damlacık boyutunu uygun şekilde artırmak için XR110015VS serisi nozüllerin kullanılması ve damlacıkların savrulma mesafesini azaltmak için havadan yapılan uygulamalarda katkı maddelerin eklenmesi önerilir.

Image

Yatık Mısır

Klormequat uygulaması

Mısır, normal yüksekliği 3 metreye kadar ulaşan yüksek saplı bir üründür. Uzun süreli yağmura ve kuvvetli rüzgâra yatmaya maruz kaldığında yatmaya eğilimlidir. Yatması durumunda verim azalabilir ve hatta mahsul tamamen bozulabilir. Mısır yatmasını önlemek için, mısır klormetrequat uygulaması, ekim yönetimini iyileştirmek gibi agronomik önlemlere ek olarak giderek daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Klormequat, spindly büyümesini kontrol etmek için bitkideki gibberellin biyosentezini inhibe eder, bu da sağlam bir sap, iyi gelişmiş bir kök sistemi ve yatmaya karşı direnç kazandırır.

 

Klormekuat mısır üzerine 8-10 yaprak döneminde uygulanır. Tekrarlanan püskürtme işlemi ve kaçırılan püskürtme alanlarının önüne geçmek için özenli püskürtme gerektirir. Aksi takdirde mısır büyümesinin aşırı derecede engellenmesine ya da hiçbir etkisi olmayacaktır. İyi etki sağlamak için işlem düşük rüzgâr hızlarında yapılmalıdır.  klormekuatı uygulaması yapılırken "kısa değil uzun bitkiler, zayıf değil güçlü bitkiler ve sarı değil siyah bitkiler" temel ilkelerini takip etmek gerekmektedir, yani uzun ve güçlü bitkileri seçmeliyiz. Operasyonda zayıf büyümedeki bitkiler üzerinde çalışmaktan kaçının.

Image

Mısırda zararlı (haşere) yönetimi

Mısır kurdu, yürüteç ve güz tırtılı gibi lepidopter zararlılar ile thrips, kırmızı örümcek ve yaprak biti gibi delici-emici ve törpüleyici-emici ağız tipli zararlılar, büyüme süreci boyunca mısırın üstünde bulunabilir. Yürüteçler ve güz tırtılları aşırı yiyen zararlılar olduğu için 3. aşamadan önce kontrol altına alınmaları gerekir. Erken önlem alınmazsa ciddi kayıplarla sonuçlanan salgınlar meydana gelebilir.

Operasyon notları

 

1. Mısır ekim alanlarının geniş olduğu bölgelerde mısır parselleri planlamak daha zordur. Mısır tarlalarında yürürken oluşan yaralanmaları ve sıcak çarpmasını önlemek için rotaları dronlarla planlamak güvenlidir.

 

2. Mısır sapları uzun olduğu için, havadan uygulama dronlarını daha iyi gözlemleyebilmek ve durumunda iyi bir video sinyali almak adına operatörün daha yüksekte durması önerilir.

 

3. Uygulama tamamlandıktan sonra (özellikle fumigasyonlu insektisit uygulanması durumunda) inhalasyon zehirlenmesini önlemek için operasyon alanına girilmesi tehlikeli ve yasaktır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.