Hırvatistan Petrinja'da Deprem Müdahalesinde Dronların Kullanılması

30-03-2023 11:43
Hırvatistan Petrinja'da Deprem Müdahalesinde Dronların Kullanılması

 Hırvatistan Petrinja'da Deprem Müdahalesinde Dronların Kullanılması

Kurtarma operatörleri, depremin vurduğu Hırvatistan, Petrinja'yı haritalamak için Matrice 300 RTK ve Phantom 4 RTK'yı kullandı.

 

29 Aralık 2020'de 6.4 Richter büyüklüğündeki depremin ardından, artçı depremler, panik ve enkazın ortasında, Petrinja'nın Hırvat acil servisleri, Sisak ve Glina acil yardım teklifinde bulundu. 

 

Ancak Hırvat Dağ Kurtarma Servisi İHA Departmanı Başkanı Filip Biočić'e göre - HGSS, hiçbir eğitim veya senaryo simülasyonu gerçek durumun ciddiyetini karşılamıyor. "İlk zorluk, operasyonlarımızın temelini oluşturmak ve nispeten yeni bir duruma mümkün olan en kısa sürede adapte olmaya hazır olmaktı," diyor.

Image

Deprem felaketine müdahalede dronlar

HGSS'nin K9, mobil yardım ve İHA ekipleri, M SAN Grupa'nın sertifikalı İHA pilotları Dijana Uljarevic ve Goran Bajci'nin yardımıyla arazinin döşenmesi, yiyecek ve su sağlanması ve sarsıntıların neden olduğu hasarın ilk değerlendirmesini yapmak için hızla görevlendirildi.

 

"Zagreb'de Mart 2020'de meydana gelen deprem sonrası havadan haritalama dışında, kendimizi hiç böyle bir ağır durumun içinde bulmadık. Bu yüzden, en iyi yaptığımız şeyi yapmaya başladık: hayat kurtarmaya yardımcı olmak için teknolojiyi kullanmak," diyor  Hırvat Dağ Kurtarma Servisi  İHA Departmanı Başkanı,  Filip Biočić,

 

İki ayrı olayda, kayıp bir kişiyi bulmaları Matrice 300 RTK termal kamera ve üçüncü taraf hoparlör yükü sayesinde sadece 15 dakika sürdü, oysa aynı şeyi helikopterle yapmak saatlerce sürecek ve hipotermi riskini artıracaktı.

Dronlarla afet sonrası acil durum haritalaması

Enkaz altında kalan insanların yerini tespit etmek, dronların afet senaryolarında kullanılmasının başlıca nedenlerinden biri olsa da, detaylı ortomozaik haritalar sayesinde ilk etapta bir arama kurtarma görevi planlanabiliyor.

 

Günümüzde, afet müdahalesi için drone ile  haritalama yapmak, kurtarma operasyonlarını yürütürken, aynı anda verileri incelemek ve toplamak için gerçekten de en zaman ve maliyet açısından en verimli yoldur.

Image

Matrice 300 RTK, artırılmış uçuş süresi, yardımcı ışıkları, yön sensörlerine sahip sağlam yapısı ve yeni Zenmuse P1 kamera, HGSS ekibinin ağır hasar alan bölgede teftiş, ölçme ve haritalama işlemlerinde etkili oldu. Ancak herhangi bir görevin sorunsuz çalışması için müdahale alanının, drone ekipmanının ve personelin hazırlanmasına büyük miktarda zaman ve enerji harcanır.

 

Biočić, işbirliği ve uyumun önemini vurgulayarak, "İzinler her zaman önce gelir, bu nedenle malzememizi gelecekteki risk değerlendirmesi ve yeniden inşa için kullanacak ilgili makamlarla iletişime geçmeniz çok önemlidir." diyor.

"Daha sonra, bir sonraki göreve geçmeden önce, İHA komuta gereksinimleri ile karargahımızın devlet kriz misyonları arasında koordinasyon sağlayarak, belirli bir günde drone başına genellikle iki kişi olmak üzere her özel ekip için bir operasyon alanı belirliyoruz" diye ekliyor.

 

Ayrıca, yeni SD kartlar ve şarj edilmiş piller taşıyan ek personel ile kesintisiz ve zamanında bir iş akışı sağlamak için sahadaki pilotlarla sürekli iletişim çok önemlidir.

Image

Toplamda, kurtarma operatörlerinin hasarlı alanın 5300 hektarını haritalaması yaklaşık üç hafta sürdü. Sisak kentindeki 2300 hektarlık etkilenen bölgeyi haritalamak için ekibin, Matrice 300 RTK, Matrice 200, Inspire 2 ve Phantom 4 RTK dahil olmak üzere 8 DJI uçağı desteğiyle bir günde 68 poligon kurması ve P1, X5S ve X7 yükleri ile 5 cm / pix zemin numune mesafesi (GSD) sağlaması gerekiyordu.

 

Biočić, "P1 mekanik deklanşör ve tam çerçeve sensörler, diğer kameralarla elde edilmesi mümkün olmayan dokuları ve arazi ayrıntılarını gerçek zamanlı olarak elde etmemize olanak tanıyor" diyor.

"Ayrıca, Phantom 4 Pro haritalama için her zaman faydalı olmuş olsa da, Phantom 4 RTK'nın gelişi, frekansı önemli ölçüde artırdı ve bu görev için gereken hassasiyeti geliştirdi."

 

Drone haritalama tamamlandıktan sonra, tüm cihazlar tekrar kontrol edilir, mikro SD kartlar boşaltılır ve veriler işleme ve analiz için ilgili tüm kurumlara teslim edilir. Bu genellikle DJI Terra entegre haritalama yazılımı ile sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilebilen bir adımdır.

Image

Afet müdahalesi için ideal araçlar olarak dronlar

Helikopter kullanımının gerektirdiği engelleyici zorluklara kıyasla dronlar yalnızca daha verimli bir afet müdahale haritalama çözümü olmakla kalmadı, aynı zamanda personelin tehlikeli altyapıyı denetleme riskini de ortadan kaldırdı.

 

M SAN Grupa İHA Daire Başkanı Dijana Uljareviç, yerde dronunu hazırladığı ve bir grup operatörün çatıdaki incelemeden aşağı indiği sırada, zemin aniden ve şiddetli bir şekilde sallanmaya başladı. "Canımı kurtarmak için kaçmaya başladım, dronum çöken evin altında enkazın içine gömüldü. Ama sadece dronu yok oldu, meslektaşlarımla ben hayatta kaldığımız için mutluyum" diye hatırlıyor Uljareviç.

Bugün, Biočić'in Hırvat Dağ Kurtarma ekibi, haritalama, LİDAR tarayıcılarla 3D anket ve multispektral görüntüleme gibi özel operasyonlar için drone filosuna daha fazla kurumsal düzeyde ekipman eklemeye devam etmeyi planlıyor.

 

Kişisel deneyiminden bahseden Biočić, İHA ekibiyle birlik ve çapraz işbirliğinin önemini ne kadar vurgulasa azdır: “Meslektaşlarım ve takım arkadaşlarım dışında bu tür bir durumda birlikte olmayı tercih edeceğim başka kimse yok” diyor. “Birlikte olduğumuzda bilgimizin, uzmanlığımızın, ortak irademizin ve empatimizin hayat kurtarmak için kullanılabileceğini biliyorum ve önemli olan da bu.”

 

DJI ve DroneCözümleri olarak bu vesileyle 2020 yılında meydana gelen Petrinja depreminde hayatını kaybedenlerin ailelerine en içten taziye dileklerimizi bir kez daha iletiyoruz. Ayrıca Hırvatistan Dağ Kurtarma Servisi ve M SAN Grupa'ya DJI teknolojisine inandıkları ve felaket sonrası müdahale sırasında gösterdikleri övgüye değer eylemler için teşekkür etmek istiyoruz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.