Dronlar Yeni Sanayi Devrimini Gerçekleştirmede Yardımcı Oluyor

24-03-2023 14:44
Dronlar Yeni Sanayi Devrimini Gerçekleştirmede Yardımcı Oluyor

 Dronlar Dünyanın Önde Gelen Çelik Devi ArcelorMittal'in Yeni Sanayi Devrimini Gerçekleştirmesine Yardımcı Oluyor

Drone teknolojisinin benimsenmesi, ArcelorMittal'in dönüşümünü hızlandırmasına ve endüstriyel denetimler ve bakım süreçlerinde yenilik yapmasına yardımcı oluyor.

 

ArcelorMittal gerçek bir küresel endüstri devidir. Çelik endüstrisindeki etkileri söz konusu olduğunda, buna bağlı olarak devasa rakamlar bekleyebilirsiniz. ArcelorMittal, dünya çapında 16 ülkede çelik üretim tesisleri işletmekte, 160 ülkede müşterisi ve 168.000 işçi çalıştırmaktadır. Ekipler, modern toplumun üzerine inşa edildiği çeliği tedarik etmek için gece gündüz çalışıyor. 2020'de ArcelorMittal, dünyanın her köşesine 69 milyon ton çelik rulo halinde sevk etti.

Çelik fabrikalarında ekstrem koşullar

Çelik sektörü, doğası gereği birçok risk içinde barındıran bir faaliyettir. Her gün işçiler devasa, ağır, gürültülü ve inanılmaz derecede sıcak makinelerde gezinmekte ve bunları çalıştırmaktadır. Üretim sürecinde çelik 1600 dereceye kadar çıkan sıcaklıklara ulaşıyor ve işçiler kendilerini sıvı çelik, dev binalar ve devasa hareketli araçlarla çevrili buluyor. Bugün, personelin sağlığı ve güvenliği, ArcelorMittal'de ve genel olarak çelik endüstrisinde açıkça 1 numaralı önceliktir. Dünya Çelik Birliği tarafından toplanan küresel istatistiklere göre, çalışılan milyon saat başına yaralanma oranı 2006'da 4,55'ten 2017'de %78,67'lik bir düşüşle 0,97'ye geriledi.

Çelik endüstrisi, çelik üretmek için kömür gibi çok sayıda ham yanıcı malzemeye ihtiyaç duyduğundan, büyük bir CO2 emisyonu kaynağı olduğunun da bilincindedir. Dünya Çelik Birliği'ne göre fosil yakıtlardan kaynaklanan tüm doğrudan emisyonların yüzde 7 ila 9'undan çelik sorumlu.

 

Tüm bu bileşenlerin bir araya getirilmesi, bir çelik fabrikasını, bazen Mars'ta çalışmanın nasıl bir şey olduğunu andıracak olağanüstü bir çalışma ortamı haline getirir. Bir denizcinin denizin gücüne, bir dağcının dağın enginliğine saygı duyması gibi, bu büyüklükte ve nitelikte bir sanayi sitesi, işçileri böylesine düşmanca bir ortam karşısında alçakgönüllü tutar.

4. Sanayi Devrimine öncülük etmek için mükemmel bir aday

Kesin olan bir şey var: Çelik, modern toplumu ve günlük yaşamı destekleyen temel bir malzemedir. Çelik endüstrisi burada kalıcı. ArcelorMittal, tesislerini daha güvenli, daha temiz, daha yeşil ve daha akıllı hale getirmenin yollarını arıyor, yalnızca çalışanlarını korumak için değil, aynı zamanda karbon ayak izlerini azaltmak ve üretim tesislerinin verimliliğini artırmak için.

 

ArcelorMittal, yeni teknolojilerin üretim tesislerini dönüştürmenin anahtarı olduğunu anlıyor ve ihtiyaçlarını karşılayabilecek belirli çözümler belirledi. ArcelorMittal, özellikle 3D taramaları gerçekleştirmek ve kritik endüstriyel denetimleri, bakımları ve güvenlikle ilgili operasyonel görevleri kolaylaştırmak için üretim tesislerinde dronları kullanmaya başladı.

Fos sur Mer'de uçmak

Denis, ekiplerinin denetim ve bakım görevlerini yerine getirmesinin ne kadar zaman alacağının kesinlikle farkında. Fransa'daki en yüksek binalardan (aslında, Notre Dame çelikhanenin içine sığar) bazılarından daha da yüksek bir yükseklikte bacaları, boruları veya çatı yapılarını denetlemek, bu görevi daha da karmaşık hale getirebilecek buharlı ısıdan bahsetmiyorum bile.

ArcelorMittal'in Güney Fransa'da, Marsilya limanına ve Akdeniz'e açılan kapısına yakın Fos sur Mer'deki tesisi, yılda 4 milyon ton çelik üretim kapasitesiyle Avrupa'nın önemli bir tesisidir. Bir şehir kadar büyüktür ve yaklaşık 4.000 işçi çalıştırmaktadır (ArcelorMittal ve 3. taraflar).

 

Bu işçilerden biri, Fos sur Mer'de Teknik Bakım Müdürü olan Denis Emeric. Enerjilerini karmaşık altyapının bakımına ve denetim operasyonlarını gerçekleştirmeye adayan 350 kişilik bir ekibe liderlik ediyor.

Halatlar ve emniyet kemerleri ile manuel inceleme.

Geleneksel olarak, bu rutin bakım ve denetim görevleri, ağır iskeleler kurularak veya iskelenin mümkün olmadığı durumlarda iple erişim kullanılarak gerçekleştirilir. Tabii ki, teknisyenlerin tırmanıp inceleme yapabilmeleri için iskeleler kurmak ve makineleri durdurmak sıkıcı, pahalı ve potansiyel olarak da tehlikelidir.

 

Denis Emeric, Fos sur Mer'deki bu rutin görevleri düzene sokmak için ideal çözümü bulduğuna inanıyor: denetim dronları. Dronlarla, ayaklarını güvenli bir şekilde yerde tutarken kritik varlıklar ve makineler hakkında net görsel veriler elde edebilirler.

Hava kamerası teknolojisinde onlarca yıllık deneyim

Denetim için kameralarla donatılmış sıcak hava balonu ve uzaktan kumandalı helikopter

ArcelorMittal'de 30 yıllık deneyime sahip Bakım Ekibi Başkanı Ronald Kefferstein, “Uzaktan kumandalı hava araçlarının kullanımıyla ilgili uzun bir geçmişimiz var ve hava kamerası teknolojisini kullanmanın faydalarını çok erken anladık” diyor.

 

“Aslında, 2004 yılında kameralı hava balonlarını benimsediğimiz ve 2010 yılında kameralı uzaktan kumandalı helikopterleri kullanmaya başladığımızdan beri, Fransız medyası tarafından Fransa'da endüstrinin gerçek öncüleri olarak gösterilmekten gurur duyuyoruz. Hazır halde geldikleri ve bizim için çok mantıklı oldukları için yavaş yavaş drone teknolojisine geçtik."

ArcelorMittal Fos sur Mer tesisi, erken benimsenmeleri nedeniyle son yıllarda hava kamera teknolojisinin denetimler için kullanılması konusunda önemli bir deneyim kazandı ve şu anda ArcelorMittal'in Dünya Çapındaki Drone Hücre Bölümüne önemli bir katkıda bulunuyor.

 

Avrupa, Afrika, Amerika, Asya ve Avustralya'dan 30 sanayi sitesi de dahil olmak üzere tüm ArcelorMittal tesisleri, her çeyrekte en iyi uygulamaları paylaştıkları ve dronların daha akıllı entegrasyonu için zorladıkları web konferansları düzenliyor.

ArcelorMittal drone programı

Bugün, ArcelorMittal Fos sur Mer'deki drone ekibi, 6 pilotu yöneten Yassine Ben Kacem tarafından yönetiliyor. Çelik fabrikasında asla sıkıcı bir an yoktur ve ekibinin uzmanlığı her gün talep edilmekte ve övülmektedir. Yassine Ben Kacem'in ekibi sıklıkla inceleme, bakım, termal ve stok ölçümleri ve daha pek çok farklı görevi yerine getiryor.

Onların drone seçimi

Yassine Ben Kacem'in filosu yıllar içinde gelişti, ancak bu günlerde tercih ettiği drone, DJI Mavic 2 Enterprise Advanced.

 

Drone ekibi, ağır hizmet Matrice serisi platformlar da dahil olmak üzere çok çeşitli dronlar kullanıyor, ancak Mavic 2 Enterprise Advanced, ArcelorMittal filosunda kendi nişini hızla oluşturdu.

 

“Görevlerimizi dakikalar içinde planlayıp uygulayabilmemiz gerekiyor”. Yassine Ben Kacem, “RTK yeteneklerine sahip ve dakikalar içinde havada konuşlandırılabilen Mavic 2 Enterprise Advanced bizim için çok önemli” diyor.

Yassine, M2EA'nın daha küçük boyutu sayesinde ulaşılması zor kurulumların hızlı ve yakın denetimi için ideal olduğunu bulmuştur. Daha büyük ölçekli denetimler için, örneğin yüzlerce metreye yayılan bir boru uzunluğu için, M210'unu Z30 ile tercih ediyor, ancak diğer her şey için M2EA ideal.

 

Bu boyuttaki bir drone için güçlü termal kameranın yanı sıra görevleriyle en alakalı özelliklerden biri RTK modülüdür. İşin yapılması çok daha uzun sürecek olan geometrileri daha az kullanırken, stoklarını çok hassas bir şekilde incelemelerine olanak tanır.

 

"Bize, gelecekteki görevler için tekrar tekrar kullanılabilecek bir uçuş ve görev yolu kaydetme, dolayısıyla dronun uçuş yolunu mükemmel bir şekilde kopyalama ve verilerin doğru bir şekilde karşılaştırılmasına olanak verme imkânı verdiği için Waypoint işlevini çok yararlı buluyoruz."

ArcelorMittal Fos sur Mer'deki drone uygulamaları

Denetimler

Dronlar artık çatılar, konveyörler veya erişilmesi zor diğer alanlar gibi yükseklikteki tüm inceleme görevleri için kullanılmaktadır. Şimdi, ArcelorMittal'in eğitimli teknisyenlerinin yalnızca onarım gerektiren alanları bir drone incelemesiyle belirledikten sonra iskeleye tırmanması gerekiyor.

Ölçüm

Hammadde stoklarının araştırılması ve ölçülmesi, hassasiyet gerektiren zaman alan, rutin bir iştir. Dronlar, ArcelorMittal'in bu görevleri çok yüksek hassasiyetle hızlı bir şekilde tamamlamasını sağlıyor.

 

Ronald Kefferstein, "Stok araştırması ve izleme için insansız hava araçlarını kullanmak, muazzam miktarda zaman kazanmamıza yardımcı oldu" diyor.

“Dronlardan önce, tüm bu hammadde stoklarının etrafına ve arasına Geometers gibi ölçüm uzmanları göndermek zorunda kaldık. Bugün dronların sağladığı fotogrametri kullanımıyla, bu sıkıcı işi bir saat içinde, kesin verileri derlerken ve çalışanlarımızı güvende tutarken yapabiliyoruz."

Termal izleme

DJI Mavic 2 Enterprise Advanced'in yüksek hassasiyetli termal kamerası sayesinde ArcelorMittal, altyapılarının ve ekipmanlarının ısısını ve sıcaklığını izleyebiliyor. Bir örnek, çeliğin füzyon sıcaklığı olan 1600 Santigrat'a kadar olağanüstü yüksek sıcaklıklara ulaşan tesisatlarının bacalarıdır.

 

“Sitelerimizde canlı bir termal görüntüye sahip olmak çok önemlidir. Bacadan çıkan ısı görünmezdir ve yalnızca bir termal kamera neler olup bittiğini net bir şekilde görmemize yardımcı olabilir” diyor Ronald Kefferstein.

Çevresel izleme

Fos sur Mer'deki ArcelorMittal sahası, yüzlerce dönümlük bir doğa koruma alanı ile çevrilidir. Tatlı su ve tuzlu su kıyı sulak alanlarından oluşmaktadır.

 

Bu bölge Fransa'da benzersizdir ve çok çeşitli nadir fauna ve flora türlerine ev sahipliği yapmaktadır.

 

Aslında, ArcelorMittal bölgesi, birçok vahşi at ve boğaya ve onu Fransa'nın çok özel ve egzotik bir bölgesi yapan pirinç tarlalarına ev sahipliği yapan Fransız Camargue kırsalının hemen kapısındadır.

ArcelorMittal, bu eşsiz doğal rezervin korunmasını ve izlenmesini, arazi ve doğal çevre gelişimi ile ilgili uzmanlık ve tavsiyeler veren bir ekolojik mühendislik danışmanlık firması olan ECOMED'e (Ekoloji ve Aracılık) devretti. ECOMED, Akdeniz bölgesinde uzmanlığı olan planlamacılar, geliştiriciler, sanayiciler ve kamu kuruluşlarıyla birlikte çalışır. Temel uzmanlıkları, uzun vadeli ekolojik izleme, fauna ve flora araştırması, planlama ve ekolojik yönetim için tavsiyelerde bulunmaktır.

 

ECOMED'de ArcelorMittal Doğa Koruma Alanı'nın izlenmesinden sorumlu Proje Müdürü Marie Pisson, ArcelorMittal'in drone ekibinin pilotlarının multispektral kamerayla donatılmış dronlarıyla ve uzmanlıklarını ve nasıl destek sağladığını açıklıyor. Havadan değerli multispektral görüntü verilerini toplarlar ve bu doğal rezervin uzun vadede gelişimini ve korunmasını izlemek için analiz sağlarlar. Bu multispektral görüntüler sayesinde, rezervin kesin bir haritasını çıkarabilir ve dönüşümü anlayabilir ve yeni botanik türlerin istilası gibi çevreyi olumsuz yönde etkileyecek herhangi bir değişikliği takip edebilirler

Endüstriyel bir drone ekibi kurmak için temel bileşenler

Ronald Kefferstein'a göre, bir endüstriyel tesis için dronları iş yerinde entegre etmeden ve uygulamaya koymadan önce dikkate alınması gereken birkaç önemli nokta var.

 

  • Yeni teknolojiyi tutkuyla benimseyen motive olmuş personel
  • Profesyonel olarak eğitilmiş pilotlardan oluşan bir ekip
  • Yerel yönetmeliklere uygun net bir drone kullanımı modeli

Yatırım getirisi

Genel olarak, dronlar ArcelorMittal'de büyük maliyet tasarrufları sağladı. Yassine, dronlara yaptıkları yatırımın yılda 100.000 € ile 200.000 € arasında değişen tasarruflar sağladığını tahmin ediyor. Bunun çoğu, iskeleler, halat tırmanıcıları veya beşiklerle uğraşan harici şirketlerden maliyetli dış kaynak müdahalelerinin sınırlandırılması sayesinde. Özellikle haritalama ve hızlı denetimler için zaman tasarrufu inanılmaz. Ancak en büyük fayda, Euro cinsinden ölçülmesi daha zor olan bir şeydir: güvenlik. Yüksekte veya tehlikeli makinelerle temas halinde geçirilen çalışma saatleri büyük ölçüde azalır ve birçok tehlikeli denetim görevi dronlarla tamamlanır.

Dronlar yenilikçi bir çelik endüstrisi için havalanıyor

Son birkaç yıl içinde, birçok ArcelorMittal tesisi, Fos Sur Mer'deki sahaya benzer kapasitede dronları benimsedi. Bu teknolojinin potansiyeli ortaya çıktıkça bir topluluk ve bilgi tabanı oluşmaya başladı. Şimdi, resmi bir drone ağ grubu kuruldu ve bugün çelik endüstrisini daha güvenli, daha verimli ve daha uygun maliyetli hale getirmek için bu yenilikçi teknolojiyi en üst düzeye çıkarma çabalarına öncülük ediyor.

 

Drone teknolojisi, belirli teknik zorluklara yaklaşımı tamamen değiştirdikleri ArcelorMittal'de “havalanıyor”

 

Diğer dijitalleştirme teknikleri ve çevre üzerinde daha iyi bir etki için çeliği daha az enerji kullanarak üretmenin yeni yollarının yanı sıra, dronların çelik endüstrisini daha akıllı, daha temiz ve daha güvenli hale getirmede önemli bir rol oynadığına şüphe yok.

 

ArcelorMittal'in dronları kullanma yollarının kapsamlı bir listesi vardır: teftiş yapmak, haritalama ve ölçüm yapmak, envanteri saymak, yardımcı programları izlemek ve daha fazlası. Dronlar insanların gidemediği yerlere güvenle gidebilir ve bu da bir güvenlik avantajı oluşturur. Dronlar, ekipman arızalarının veya zayıflıklarının tespit edilmesine yardımcı olarak pahalı onarımları önleyebilir. Dronlar bazı görevleri rekor sürede tamamlayarak sadece değerli zamandan değil, aynı zamanda emek ve paradan da tasarruf edebilir.

 

Denis Emeric, "Çelik endüstrisi, tüm süreçleri iyileştirmek ve işçiler için riski ve çevre üzerindeki etkiyi sınırlamak için hızla gelişiyor" diyor. "ArcelorMittal, yeni teknolojilerin kullanımına değer veriyor ve dronlar, sektörümüzü ve iş yapma şeklimizi derinden dönüştürme potansiyeline sahip."

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.