Drone Teknolojisi ile Hassas Tarım

27-03-2023 14:32
Drone Teknolojisi ile Hassas Tarım

Drone Teknolojisi ile Hassas Tarım

Dronlar hassas tarımı nasıl yeni zirvelere çıkarıyor?

Konu dünyanın sürekli artan nüfusunu beslemeye gelince, çiftçiler alabilecekleri her türlü yardımı hak ediyor. Tarım arazilerinin her santiminden en iyi şekilde yararlanmak için modern çiftçiler, drone gibi yeni teknolojilere yöneliyor.

 

Hassas tarım, çiftçilikte dronlar için iyi bir test durumunu temsil ediyor. Bu, daha büyük alanların ayrı bölümleri üzerinde daha kesin ve verimli çalışmaya dayanan bir metodolojidir. Çiftçiler, kesin verileri kullanarak, ekinlerini tohumlamak ve sulamak için daha ayrıntılı bir yol geliştirmenin yanı sıra gübre, böcek ilacı ve diğer hassas kimyasal maddeleri de uygulayabilirler.

 

Teknoloji, dronların ticari kullanımıyla ilgili iddialı stratejileri ve yasal düzenlemeleri destekleme konusunda daha yetenekli hale geldikçe, bu insansız hava taşıtları için yeni uygulamalara olanak tanıyacak şekilde değiştikçe, ileri görüşlü çiftçiler maliyete göre etkileyici değer seviyeleri oluşturabilirler.

 

Hassas tarım nedir?

Bir metodoloji olarak hassas tarım, aynı alanın farklı bölümlerinin benzersiz yöntemlerle işlenmesini içerir. Bu, çiftçilerin arazilerini her zamankinden daha ayrıntılı çizgilerle bölmelerine ve her metrekareyi stratejik, akıllı bir şekilde kullanmalarına olanak tanır.

 

ABD Tarım Bakanlığı, hassas tarımın daha geleneksel mekanize tarımdan nasıl saptığını belirtiyor. Eski gübre ve böcek ilacı uygulama yöntemleri, bir alanın bölümleri içindeki koşullarla başa çıkacak kadar kesin değildi. Tedaviler, tüm alanın ortalama özelliklerine göre uygulandı, bu da kesin olmayan ve savurgan olabilir.

 

Artık, drona monteli sensörler de dahil olmak üzere, bireysel alanlarda daha hassas ölçümler alma yeteneği, yeni bir akıllı tarım çağının başlamasına olanak sağladı. Çiftçiler, doğru verilere dayanarak hassas ilaçlama yapabildiklerinde, atık azalırken mahsul verimleri ve üretimleri artabilir.

 

USDA, hassas tarımı, mekanize tarımdan önceki daha klasik bir mahsul yetiştirme ve çiftlik yönetimi biçimiyle karşılaştırır. O günlerde çiftçiler tarlaları dikkatli bir şekilde bölebilir ve her bir kesimi uygun bir şekilde tedavi edebilirdi. Hassas tarım, bu uzmanlık düzeyini modern otomasyonla ve bunun sonucunda verimlilikte sağlanan iyileştirmelerle birleştirdi.

Dronlar hassas tarımı nasıl mümkün kılar?

Özellikle insansız hava araçlarının birden fazla rolü yerine getirebileceği düşünüldüğünde, hassas tarımda dronlar için çok sayıda kullanım durumu vardır. Bir tarım dronunun, daha sık ve doğru hava haritalamasından dikkatli kimyasal püskürtmeye kadar, verimlilik artırıcı hassas bir tarım aracı haline gelmenin birkaç yolu vardır.

Hassas tarım için doğru havadan görüntüleme

Dronlar, iş için uydu görüntüleri gibi diğer potansiyel teknolojilerle karşılaştırıldığında bile, haritalama ve görüntüleme için kullanışlı hassas tarım araçlarıdır. Dronlar veri toplama sistemleri olarak neden uydulardan daha iyidir? Bu basit bir gerçeğe dayanıyor: Dronlar ekinlere yakınken, uydular yapıları gereği yukarıdadır.

 

Bir uydu görüntüsü, söz konusu kamera ne kadar gelişmiş olursa olsun, yine de yörüngeden gelmektedir. Bir alan üzerinde uçan bir drone çok daha fazla yakınlık ve dolayısıyla görüntü çözünürlüğü sağlar. Ayrıca, çiftçi bir uydu görüntüsünü kullandığında, resim çok eski olabilir. Bir drone, daha güncel bilgiler sunarak, hangi gübrelerin ve pestisitlerin gerekli olduğu konusunda daha da fazla kesinlik sağlar.

P4 Multispektral kamera dizisi, Mavi, Yeşil, Kırmızı, Kırmızı Kenar ve Yakın Kızılötesi bantlarını yakalar

Gelişmiş sensörlerle donatıldığında, dronlar multispektral görüntüleme sağlayabilir ve kullanıcılara belirli bir mahsulün nasıl ilerlediği hakkında daha fazla ayrıntı verebilir.

 

Bu kameralar, yakın kızılötesi bant dahil olmak üzere standart bir kameradan daha fazla bilgi yakalar. Çıplak gözle görülemeyen ışığı kullanan bu kameralar, çiftçilerin daha doğru kuraklık haritaları oluşturmasına ve ekinlere gerçekten ihtiyaç duydukları ilgiyi vermesine yardımcı olabilir.

Multispektral haritalar, bir drone tarafından alındığında daha iyi olan tek hava görüntüsü değildir. Kırmızı-yeşil-mavi (RGB) formatlarında alınan standart haritalar, çiftçilere mahsul büyümesinin nasıl ilerlediğini gösterebilir. Hassas tarım amaçları için, bu fotoğrafları uydular yerine dronların çekmesi gerekir. Piksel başına çok daha yüksek çözünürlük, mahsullerin durumunun daha doğru ve ayrıntılı bir resmini vererek, daha yüksek düzeyde özelleştirilmiş hassas tarım stratejilerine olanak tanır.

Tarım dronları ile havadan hassas püskürtme ve tohumlama

Dronlar, çiftçiler için meşhur "gökteki göz" işlevi görebilir, ancak hassas tarımda daha doğrudan bir rol oynayabilirler. Bir dronun bir tarla üzerinde dikkatli bir uçuş planını takip etme yeteneği, aynı zamanda tohumlama veya ilaçlama görevlerini de yerine getirmesini sağlar. Bazı çok yönlü serpme sistemleri, çiftçilerin tarlalarını tohumlamalarına, çayır otlarını yeniden tohumlamalarına veya kesin olarak seçilmiş alanlara kimyasalları yaymalarına izin vererek birden fazla görevi yerine getirebilir.

 

Günümüzün dronları, güç açısından bakıldığında oldukça çok yönlü ve verimlidir. Örneğin, pille çalışan bir ilaçlama dronu saatler yerine dakikalar içinde tam şarj edilebilir ve bu da çiftçilerin bir gün içinde bu varlıklardan daha verimli zaman geçirmelerine olanak tanır. Püskürtme ve tohumlama dronlarını günün her saatinde çalıştırmak, etkili bir şekilde daha faydalı saatler ekleyebilir ve bu uçakları çalıştırmak için gereken manuel çaba dikkate değer ölçüde düşüktür.

 

Pestisit gibi kimyasalların hassas uygulamasında dronların kullanılması, tarımın geleceği için önemli bir gelişme. En çok ihtiyaç duyulan yerlerde bu maddelerin daha küçük miktarlarının kullanılması, pestisit azaltılmasına ilişkin düzenlemelere uyumu destekleyebilir.

 

Düzenlemelerin dronların görsel görüş hattının (BVLOS) ötesinde çalışmasına izin verdiği alanlarda, püskürtme dronları özellikle etkili olabilir. Havacılık otoriteleri drone operasyonunun geleceğini düşündükleri için, tohumlar veya kimyasal maddelerle geniş alanları kapsamada bir dron filosunun konuşlandırılması, tarımda yakın gelecekte güçlü bir kullanım örneği olabilir.

Teknoloji meraklısı çiftçiler hangi drone sistemlerine bakmalı?

Agras T10, taşıma için katlanmış

İster tek bir araç ister tüm bir filo olsun, bir çiftçilik operasyonunun parçası olarak dronları kullanma zamanı geldiğinde, çiftçilerin ihtiyaçlarına uygun yüksek kaliteli hassas tarım ekipmanlarını seçmeleri önemlidir. Geçmişte, erken modellerde otomasyon düşük olduğundan ve çiftçilere hassas tarım için gereken verileri gerçekten verecek sensör yeteneklerinden yoksun olduğundan, dronlar kullanıcıların beklentilerini karşılamamış olabilir.

 

Son yıllarda, ekipman üreticilerinin yeni drone modelleri ve belirli çiftçilik kullanım durumları göz önünde bulundurularak tasarlanan yükleri ile hassas tarım teknolojisi statükosunu daha iyiye doğru değiştirdi. Aşağıdakiler, fütüristtik hassas tarım yöntemlerini günümüze getirebilecek donanım yapılandırmalarından sadece birkaçıdır.

Multispektral görüntüleme dronları: P4 Multispectral gibi bir dron kullanmak, çiftçilerin görünür spektrumun ötesine geçen kesin bir hava görünümü elde etmelerini sağlar. Bu drone, bir alanın belirli alanları hakkında eyleme geçirilebilir bilgiler vermek için aynı anda standart RGB görüntülerini ve Normalleştirilmiş Fark Bitki Örtüsü İndeksi'ni (NDVI) yakalar. Kamerası santimetre düzeyinde doğruluğu destekler ve drone, mobil coğrafi konumlandırma istasyonları kullanılarak güçlü internet bağlantısı olmayan alanlarda bile programlanabilir ve konumlandırılabilir.

Püskürtme dronları: Etkili bir püskürtme dronu, kimyasal maddeleri alanlara hassas ve yüksek derecede otomasyonla uygulamak için havadan bakış açısını kullanarak, görüntüleme dronu tarafından toplanan bilgileri takip eder. Agras T30 gibi tarım için özel olarak geliştirilen dronlar, çok yönlü radarla gezinerek birçok farklı tarım ortamında otonom uçuş yapabiliyor. Etkili yazılım ve güvenilir uçuş sistemlerine ek olarak, bu dronlar, kimyasalların hassas bir şekilde uygulanması ve hatta tohumların dağıtılması için optimize edilmiş püskürtme ve serpme sistemlerine sahiptir.

 

GPS yazılım paketleri: Drone tabanlı bir hassas tarım stratejisi tasarlarken donanım ve yükleri düşünmek doğal olsa da bu operasyonların daha az çekici ama aynı derecede önemli bir yanı var: verileri organize eden ve çiftçilerin onu pratik kullanıma koymalarına yardımcı olan yazılım araçları. Örneğin, DJI Terra haritalama yazılımı gibi bir coğrafi bilgi sistemi (GIS), doğru 2D ve 3D alan modellerini bir araya getirebilir. Bir NDVI bitki örtüsü indeksi yüklendiğinde, çiftçiler otomatik püskürtücü drone operasyonu için reçeteli haritalar oluşturabilir.

Görev yönetimi yazılım platformları: Hassas tarımla uğraşan drone operatörleri için güvenilir görev yönetimi ve cihaz yönetim sistemleri kullanmak çok önemlidir. Tarım için tasarlanmış bir yazılım platformu kullanırken çiftçiler, işlevselliği özelleştirmek yerine ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tasarlanan iş akışlarını kullanarak drone operasyonlarından kısa zamanda daha fazla değer elde edebilirler. Cihaz yönetimi günümüzde sadece hassas tarımın temel taşı değil, aynı zamanda daha fazla drone operatörüne BVLOS çalışma yeteneği verildiğinde daha yoğun otomatikleştirilmiş operasyonların bir ayağı olacak.

Hassas tarım teknolojisi olarak dronların geleceği nedir?

Uzun mesafeli teslimat gibi birçok drone kullanımında olduğu gibi, artan tarımsal operasyonların önündeki birincil engeller teknik engeller değil mevzuatlardır. Dronlar, BVLOS'u çalıştırmak için donanım ve yazılım yeteneğine sahiptir, bu nedenle havacılık kurallarının gevşetilmesi, çiftçilerin otomatik olarak daha fazla alanı kapsamasına izin verebilir.

 

Durum, tek bir operatör tarafından birden fazla aracın çalıştırılması olan kaynaşma gibi diğer taktikler için de benzerdir. Operatörlere bu özelliği tek bir alanda kullanmaları için genellikle feragat hakkı verilir. Ancak Commercial Drone Professional'a göre durum değişiyor olabilir. Bir operatöre, Amerika Birleşik Devletleri kıtasının herhangi bir yerinde üç drone püskürtme oluşumlarını kullanma yetkisi verildi. Şirket bunu, her operatörün saat başına daha önce olduğundan daha fazla alanı kaplamasına yardımcı olan bir iş gücü sorununu çözmek için bir şans olarak görüyor.

 

Drone kullanımı çiftlik ortamlarında daha yaygın hale geldikçe, dronlar, çiftçilerin mahsullerini yönetme biçimlerini optimize etmelerine ve daha pek çok şeye yardımcı olmak için birçok görevi üstlenebilirler. Ekime başlamadan önce, çiftçiler CBS aracılığıyla 3D kontur haritaları oluşturarak ekinleri daha stratejik bir şekilde yerleştirme imkânı bulurlar. Görüntüleme dronu ile bir geçiş çiftçinin sigorta amaçlı mahsul verimi tahminleri oluşturmasına yardımcı olurken, çiftiler tarlanın her bir bölümünün sulama ve toprak nemi durumunu da değerlendirebilir.

 

Hayvanları otlatan çiftçiler, drone tabanlı kameralar kullanarak sürülerinin konumunu bile takip edebilirler. Bu mülk sahipleri, mülklerinin etrafında dronlar için daha fazla kullanım alanı bularak hassas tarım teknolojisi benimseme yatırımları için hızlı bir şekilde yatırım geri dönüşü alabilirler.

 

Geçtiğimiz birkaç yıl, hassas tarımda devrim yapma potansiyeline sahip pratik drone özelliklerinde hızlı bir evrime tanık oldu. Düzenleyici ilerlemenin devam etmesi ve dronlar da dahil olmak üzere yeni teknolojinin daha yaygın bir şekilde benimsenmesi, giderek artan sayıda çiftliğe verimlilik ve değer getirecektir, dönüşüm çoktan başladı.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.