Doğa Koruma Kurumu Orman Yangını Dronlarını Nasıl Kullanıyor?

27-03-2023 14:01
Doğa Koruma Kurumu Orman Yangını Dronlarını Nasıl Kullanıyor?

 Doğa Koruma Kurumu Ormanlarımızı Korumak İçin Orman Yangını Dronlarını Nasıl Kullanıyor?

Öngörülen reçete yangını dronları, küresel orman yangını felaketlerine yanıt olarak yangınla mücadelede devrim yaratıyor.

İtfaiyeciler ve Hotshot* ekipleri yorulmadan ve sabırla çalışır. Bununla birlikte, orman yangınlarıyla mücadelenin geleneksel yöntemleri, hızla kötüleşen iklimimiz için geride kalıyor.

 

Yunanistan'da bu yaz tüm adalar tahliye edildi ve yangınlarla mücadele etmek için görevlendirilen 25 asker de dahil olmak üzere düzinelerce insan öldü. Geçen yıl, bir Kaliforniya orman yangını o kadar güçlüydü ki, bir milyon dönümden fazla alanı tüketti ve ona dünyanın ilk “gigafire”ı olarak uğursuz bir unvan kazandırdı. Bir başka yerde, Avustralya'nın 2019-20 tarihli "Kara Yazı" kümülatif olarak yaklaşık 18.6 milyon hektarlık araziyi yok etti ve onu ülke tarihindeki en feci doğal afet haline getirdi.

 

Orman yangınlarının ölçeğine ve sıklığına ayak uydurmak için itfaiyeciler ve ormancılık hizmetleri, ellerine geçen her türlü avantaja ihtiyaç duyarlar. Dronlarla proaktif, önleyici bir yaklaşım, bu yeni tür orman yangınına karşı gelgiti tersine çevirmeye yardımcı olmanın bir yoludur.

* ABD genelinde büyük, yüksek öncelikli yangınlara yanıt veren ve yangının en zorlu kısımlarında çalışmak üzere görevlendiri*len 20-22 wildland itfaiyecisinden oluşan bir ekip.

Ateşe Ateşle Mücadele

Bunların başında, DJI M600'e monte edilmiş öngörülen reçete yangınları gerçekleştirmek için gelişmiş bir sistem olan Drone Amplified'in IGNİS sistemi geliyor. Öngörülen yangın, orman yangınlarının yayılmasıyla mücadele etmek, ölü odun veya yakıt birikimini azaltarak ilk etapta bunları önlemek için kesin ve tahmin edilen hava koşullarında kontrollü yangınlar başlatma sürecidir. Ek olarak, dünya çapında orman, çalı ve otlak ekolojik restorasyon ve bakım için bir araç olarak öngörülen reçete yangını kullanılmaktadır.

Dronlar hassas tarımı nasıl mümkün kılar?

Özellikle insansız hava araçlarının birden fazla rolü yerine getirebileceği düşünüldüğünde, hassas tarımda dronlar için çok sayıda kullanım durumu vardır. Bir tarım dronunun, daha sık ve doğru hava haritalamasından dikkatli kimyasal püskürtmeye kadar, verimlilik artırıcı hassas bir tarım aracı haline gelmenin birkaç yolu vardır.

IGNIS sistemi, eğitimli pilotların, pinpon topu boyutundaki ateşleme kürelerinin bireysel yüklerini kilit konumlara uzaktan düşürmelerine olanak tanır. Serbest bırakılmadan önce, ateşleme kürelerine veya "ejderha yumurtalarına" etilen glikol enjekte edilerek, inişten 30-40 saniye sonra tutuşmaları sağlanır. Tam yüklü, 4 kg ağırlığındaki IGNIS’in, M600 gibi 20-30 dakikalık uçuş sürelerine dayanacak pil ömrüne sahip ağır hizmet tipi bir drone üzerine monte edilmesi gerekir. Basit ama zarif olan IGNIS sistemi, itfaiyecilerin otomatik uçuşlar için bir dizi ara nokta belirlemesine olanak tanıyan ve onlara alevleri nasıl ve nereye koyacakları üzerinde daha fazla kontrol sağlayan IGNIS uygulaması tarafından desteklenmektedir.

IGNIS'i Teste Tabi Tutmak

Virginia, Arazi Yönetimi Direktörü ve Yangın Programı

Müdürü Sam Lindblom, M600'ü uçuşa hazırlıyor.

IGNIS'te çığır açan kuruluşlardan biri, drone teknolojisine yabancı olmayan, kâr amacı gütmeyen bir çevre koruma kuruluşu olan The Nature Conservancy (TNC)'dir. TNC'nin Virginia Bölümü, halihazırda kullandıkları büyük bir filo kıyı bölgelerinden ve ada zincirlerine ve engebeli ormanlara kadar uzanan geniş arazileri denetler. Şu anda Mavic’ler ve Phantom’lar gibi çoğu daha küçük dronlardan oluşan 6 kişilik bir filoyu komuta eden toplam 5 pilotları var.

 

Genel olarak, görevler, örneğin kıyı şeridi habitatları veya kuş popülasyonlarının yanı sıra dronların yardımıyla ne kadar karbon tutulduğunu anlamak için orman alanlarının (hatta tek tek ağaçların) boyutunu ve hacmini doğru ve verimli bir şekilde ölçmeye yardımcı olabileceği orman envanterini gibi izlemeye odaklanır.

Bu şaşırtıcı olsa da taçlarındaki mücevher, öngörülen reçete yangınlar için geleneksel yöntemlere alternatif olarak şimdiden muazzam bir başarı elde etmiş olan M600'e monte IGNIS'tir.

Dronlar itfaiyeciler için riski azaltmaya ve verimliliği artırmaya nasıl yardımcı olur?

Geleneksel olarak, öngörülen reçete yangınları, elle tutulan damlalıklı meşalelerle veya pahalı helikopter görevleriyle yer ekipleri tarafından gerçekleştirilir. Ancak, her iki yöntem de görevi gerçekleştiren itfaiyeciler için tehlikelerle doludur. Elle öngörülen reçeteli yangın uygulaması, meşale ile yürüyen görevlileri yalnızca savaşmaya çalıştıkları orman yangınlarına değil, aynı zamanda tehlikeli duman soluma seviyeleri gibi tehlikelere de maruz bırakır. Bu saha çalışmasıyla ilgili arı sokmaları, zehirli sarmaşıklara maruz kalma, ayak bileklerinin burkulması, ısı kaybı ve daha fazlası gibi diğer tehlikeleri de unutmayın.

Binlerce dönümlük alanı kaplayan daha büyük öngörülen reçeteli yangınlar için, TNC el ile yapılan görevler yerine helikopter görevleri yürütür. Bu görevler ne kadar yararlı olsalar da bir dizi ciddi dezavantajı da beraberinde getirirler. İlk olarak, pahalıdırlar. Tipik bir 1.000 ila 3.000 dönümlük bir yakma için, tek bir helikopter görevi genellikle günde 5.000 - 7.000 $ civarında bir maliyeti olacaktır, bu da bu tür görevlerin ancak idareli bir şekilde üstlenilebileceği anlamına gelir - bu da etkinliklerini sınırlandırır. Acil tip III Call-When-Needed (CWN) İhtiyaç Olduğunda Ara helikopter hizmetlerinin, günde 14.000 ila 24.000 ABD Doları arasında maliyeti olabilir.

 

Daha da önemlisi, havadan ateşlemeli helikopter görevleri, itfaiyecileri ek, önlenebilir risklere maruz bırakır. CDC'ye göre, 2000-2013 yılları arasında kaydedilen tüm ABD itfaiyeci ölümlerinin %25'inden fazlası havacılıkla ilgiliydi. Ve 2007-2016 yılları arasında, uçak kazaları, kalp krizi ve araç kazalarından sonra, ormanda itfaiyeci ölümlerinin üçüncü büyük nedeni oldu. Havadan ateşleme, yangın havacılığının yalnızca küçük bir kısmı olsa da itfaiyeciler botları yerden ayrıldığı anda ek risklere maruz kalır.

Bunu hesaba kattığımızda, IGNIS orman yangını drone sistemi son derece faydalıdır. İtfaiyeciler sadece görece güvenli görev yürütmekle kalmaz, aynı zamanda görevler de çok daha ucuzdur.

 

Tipik olarak, IGNIS, M600 için en uygun aralık olan ve aynı zamanda FAA (Federal Havacılık İdaresi) kısıtlamaları ve iniş bölgesi gereksinimleriyle örtüşen 202.3 hektar ile 404.6 hektar arasındaki görevler için konuşlandırılır. Bu nedenle, orman yangını dronları, yine elle yürütülebilen çok küçük yangınlar ile yine helikopter kullanımını gerektiren devasa yangın alanları arasındaki geniş alanı doldurmak için çok önemlidir.

Oyunun kurallarını değiştiren bir teknoloji

TNC'nin ilk orman yangını drone görevinden bu yana, IGNIS bir çığır açan' olarak selamlandı ve hızla kritik bir araç haline geldi. Bu başarıdaki kilit faktör, TNC'nin IGNIS orman yangını dronlarını yönetme ve dağıtma hızı olmuştur.

 

IGNIS'i güvenli bir şekilde çalıştırmak ve gerekli lisansı almak için sıkı bir eğitim gerekli olsa da satın alma noktasından yasal olarak sertifikalandırılana kadar tüm bu süreç altı aydan kısa sürebilir. İlk dronunu yalnızca Kasım 2020'de satın almış olan TNC ekibi, bir sonraki Şubat ayına kadar tamamen lisanslı ve eğitimli hale geldi ve Mart ayında görevlerine başlayabildi.

Ve sonuçlar, IGNIS'in ilk 6 aylık operasyonda 2832.7 hektardan fazla öngörülen reçeteli yangın görevi gerçekleştirebilmesiyle dikkat çekici olmuştur.

 

Virginia, Arazi Yönetimi ve Yangın Program Müdürü Sam Lindblom, “Bu, 26 yıldır çalışma şeklimizde gördüğüm en büyük değişiklik” diyor. “Keşke tüm yangın taleplerini yerine getirmek için bu ünitelerden 6 tane daha olsaydı.”

Oyunun kurallarını değiştiren bir teknoloji

Ne yazık ki, iklim değişikliğinin etkileri giderek daha belirgin hale geldikçe, daha büyük ve daha sık orman yangını ve ‘gigafire' olasılığı artıyor. Bu tehdide ayak uydurabilmek için IGNİS ve Matrice 600 Pro'nun birleşimi gibi yenilikçi teknoloji çözümlerinin benimsenmesi giderek daha önemli hale geliyor.

 

Ancak Amerika Birleşik Devletleri'nde orman yangınlarını önlemek için dronların kullanılması, yapay olarak sınırlandırılmıştır. Amerika'nın topraklarının %20'sini yöneten ABD İçişleri Bakanlığı (DOI), 2020 yılında, DJI'ın DOI için İç Güvenlik Bakanlığı tarafından doğrulanan özel bir "Government Edition" ürünü inşa etmesine rağmen, Çin'de üretilen drone bileşenleriyle ilgili korkular nedeniyle drone filosunu durdurdu.

Bir dronun menşe ülkesine dayanan bu politikalar, Amerikalıların yardımcı teknolojiye erişimini engelleyerek ve kamu güvenliği görevlerini sınırlayarak gerçek zarara neden olabilir.Örneğin, dronların termal görüntüleme kameralarını taşıma kabiliyeti, yanan binalardaki sıcak noktaları tespit etmek için kentsel yangın söndürme birimleri tarafından kullanılmış, böylece itfaiyeciler için tehlikeyi azaltmış ve operasyonel etkinliği arttırmıştır.Benzer şekilde, termal dronlar güneş enerjisi çiftliklerini çok daha ekonomik hale getirmek, yenilenebilir enerji maliyetini düşürmek ve güneş enerjisi çiftliklerini her zamankinden çok daha büyük ölçekte mümkün kılmak için kullanılıyor.

 

Konu Amerika'yı orman yangınlarından korumak olduğunda, TNC, Drone Amplified'ın IGNIS sistemine sahip DJI M600'ün, yangınla mücadele ekiplerini daha güvenli tutarken kontrolsüz yangın riskini nasıl emniyetli ve güvenli bir şekilde azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, bu aracı karaya oturtan zararlı politikalar, farklı türde bir orman yangını riskini ortaya çıkarmakta ve teknoloji tek başına bunu hafifletmek için yeterli olmayacaktır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.