BVLOS Drone Operasyonu

27-03-2023 15:18
BVLOS Drone Operasyonu

BVLOS Drone Operasyonu

Görsel görüş hattının ötesinde drone görevleri hakkında bilmeniz gerekenler...

 

İşletmeniz için dronları kullanmaya başlarken, yeteneklerini ve sınırlarını bilmek önemlidir. Bazı sınırlamalar teknolojik değil yasal kaynaklıdır.

 

Dronları görsel görüş hattının (BVLOS) ötesinde çalıştırmak da bu kapsamdadır. Teknoloji BVLOS drone operasyonu konusunda ilerlerken, birçok ülkede hala drone pilotlarının dronları görüş alanlarının ötesinde çalıştırması yasal değildir.

 

Dronlar için, uzun mesafelerde mal taşımak veya arama-kurtarma görevlerini gerçekleştirmek için kullanmak da dahil olmak üzere, daha fazla olasılığın kilidini açmak için, BVLOS düzenlemelerinin değişmesi gerektiği açık. BVLOS muafiyetleri için başvuru yapmak şu an için mümkün olsa da, daha kalıcı çözüm ve kurallar dizisine ihtiyaç duyulacaktır.

 

Bununla birlikte, geleceğe dönük olarak drone operatörlerinin, BVLOS operasyonunu hem mevcut halini hem de gelecekte nereye gideceğini daha yakından incelemeleri gerekmektedir.

BVLOS işlemi: Nedir?

Image

ABD'deki görsel görüş hattı (VLOS) drone operasyonuna ilişkin mevcut kurallar, Federal Havacılık İdaresi tarafından yönetilmektedir. Söz konusu kural 107.31, pilotların, gözlemcilerin ve uçuş kontrolörlerinin uçuş boyunca dronu görmesini gerektirmektedir. Kullanmalarına izin verilen tek araç, gözlük veya kontak lensler gibi düzeltici lenslerdir.

 

FAA şu anda VLOS uçuşunun şunları gerektirdiğini belirtiyor:

 

  • Dronun konumu, irtifası, tutumu ve yönü ile birlikte her zaman bilinecektir.
  • Mürettebat, hava trafiği veya diğer seyrüsefer tehlikelerine karşı dikkat edebilecektir.
  • Drone, insanlar veya mülkleri için tehlike oluşturmayacaktır.

BVLOS operasyonu, pilotların göz menzillerinin ötesinde uçuşu mümkün kılmak için teknolojiyi kullanır. İlgili sistemler, personelin uçaklarının konumunu her zaman doğrulayabilmesini, olası engelleri tespit edebilmesini ve zarar vermekten kaçınabilmesini sağlamak için yüksek hassasiyet standartlarına uygun olmalıdır.

 

Daha yüksek bir genel amaçlı drone kullanımına ulaşmak için, BVLOS'un mevcut BVLOS muafiyet sistemiyle mümkün olandan daha yaygın olması önemli olacaktır. Bu noktaya ulaşmak, yeni nesil navigasyon teknolojisinin sürekli olarak benimsenmesini ve buna eşlik eden ilgili yasalarda evrimi gerektirecektir.

Daha iyi BVLOS uçuşu için teknoloji

Image

Drone güvenliği, drone operasyonunun en önemli yönüdür ve modern uçuş teknolojisinin amacı, sorunsuz ve güvenli uçuşu hiçbir şeyin engellemediğinden emin olmaktır. Drone operatörleri, BVLOS uçuşuna dahil olmak için güvenilir iletim sistemlerine ihtiyaç duymaktadır. Pilotun uzaktan kumandalarına veya kulaklıklarına veri akışı yapan kameraların, görsel aralığın ötesinde uçan dronları telafi etmek için net ve kesintisiz görüşler sağlaması gerekmektedir.

 

Modern iletim sistemleri, dronun tam konumuyla ilgili verilerin yanı sıra tam HD video akışlarını da kullanır. Endüstri lideri iletim sistemine sahip bir drone kullanan pilot aşağıdakilere erişebilecek:

 

  • Canlı video
  • Telemetri verileri
  • Konum ve rota

Bu sistemler halihazırda kullanımda olup VLOS operasyonu için hayati veriler sağlarken, pilotların BVLOS uçuşu için onaylandığı durumlarda kesinlikle gerekli hale gelmektedir.

 

Gelişmiş iletim sistemleri, en güçlü ve en güvenilir kanallardan yayın yapılmasını otomatik olarak sağlar, böylece pilot, dronun yerleşik kameralarından ve sensörlerinden kesintisiz bir görüş alır. Pilottan uzaklık ve alandaki elektromanyetik aktivite gibi faktörlerin sinyal gücünü etkileyebildiğinin hesaba katılması gerekir.

 

Dronların çekim, fotoğrafçılık veya fotogrametri için kullanıldığı durumlarda, bu amaçlara yönelik kameraların operatörün birinci şahıs görüş (FPV) kamerasından ayrı olduğunu belirtmek önemlidir. Bu, pilotların, yük kameralarının herhangi bir yöne odaklanmasına izin verirken, dronun nereye gittiğine net ve kesintisiz bir şekilde bakabileceği anlamına gelir.

 

Gelişmiş drone iletim sistemlerindeki diğer teknoloji, bölgedeki diğer uçaklardan gelen sinyalleri bir araya getirerek ekstra bir çarpışma önleme düzeyi ekler. Uçaklar veya helikopterler Otomatik Bağımlı Gözetim-Yayın (ADS-B)  gönderdiğinde, drone pilotu uyarılar alacak ve drone'u güvenli bir yere yönlendirmek için bolca zaman tanıyacaktır.

 

Elbette, en güvenli teknolojinin bile failsafe'lere ihtiyacı vardır. Drone iletim sistemleri söz konusu olduğunda bu, akıllı eve dönüş (RTH) özelliği anlamına gelebilir. Bu, pilotun uçağın sensörleri ve kameraları ile teması kaybetmesi durumunda uçağı üssüne geri götürür.

BVLOS işleminin yasal durumu

Image

BVLOS operasyonunun yasallığı, zanaatlarını daha fazla senaryoda kullanmak isteyen bazı kuruluşlar ve operatörler için şaşkınlık kaynağı olmuştur. Çoğu ülkede, BVLOS uçuşuna muafiyet almadan izin verilmez. Bu başvuru ve onay süreçleri zorlu olma eğilimindedir ve bu da çoğu şirketin bunlardan yararlanamamasına yol açar.

 

Şu anda bir BVLOS muafiyet başvurusunda bulunmak için ne gerekiyor? Aşağıda, ülkelerin BVLOS lisans onay sürecini nasıl yönettiğine dair iki örnek verilmiştir.

ABD Bölüm 107 muafiyeti:

 

FAA , Bölüm 107 kurallarıyla ilgili olarak birkaç farklı türde muafiyet sunar . BVLOS pilotları ile ilgili olanı 107.31, Görüş Hattı Uçak Operasyonu'dur.

 

107.31 BVLOS muafiyetine başvururken, drone operatörlerinin araçlarını nasıl güvende tutacaklarına dair bir dizi soruyu yanıtlamaları gerekiyor. Bu, FAA'ya pilotun dronun konumunu, irtifasını, tutumunu ve hareketini nasıl izleyeceğini ve dronun komuta bağlantısının menzili içinde kalmasını sağlamak için hangi korumaların mevcut olduğunu söylemesi  gerektiği anlamına gelir.

 

Başvuru sahibinin ayrıca diğer uçaklardan, insanlardan ve yapılardan kaçınmak için kullanılan teknoloji veya yöntemlerin bir listesini sunması gerekir. Drone, en az üç mil uzaklıktan görülebilmelidir ve drone arızalanırsa pilot uyarılmalıdır. Ayrıca GPS izleme ve bulut temizleme planları ve ayrıca komut frekansının ayrıntılı bir açıklaması olmalıdır.

 

FAA, komitenin çalışmasının ajansın duruma göre muafiyet onaylarının ötesine geçmesine izin vereceğini umuyor, böylece “uzun hatlı doğrusal altyapı denetimleri, endüstriyel havadan veri toplama, küçük paket teslimatı ve ekin ilaçlaması da dahil olmak üzere hassas tarım operasyonları.”

 

AB'de BVLOS:

 

Şu anda AB üye ülkelerinde yürürlükte olan EASA kuralları ile BVLOS operasyonları çeşitli şekillerde mümkündür.

 

Sıkça bahsedilen ve tartışılan "Açık kategori"de bunlara izin verilmemesine rağmen, "Belirli kategori" BVLOS işlemlerine çeşitli şekillerde izin verir: "Standart senaryoda"; "önceden tanımlanmış bir risk değerlendirmesi (PDRA)" kullanarak veya bireysel bir "SORA uygulaması" aracılığıyla - bunların tümü, ilgili ulusal düzenleyicinin önceden onayını gerektirir.

 

Dronunuz ve yaptığınız uçuşla ilgili riskler hakkında iyi bilgiye sahip olmanızın yanı sıra, uçuşu güvenli bir şekilde planlayıp yürütebilmek için gerekli teknik ve teorik becerilere sahip olduğunuzu kanıtlamanız gerekir. İsviçre ve Birleşik Krallık gibi EASA dışı eyaletler için düzenlemeler benzerdir, dolayısıyla BVLOS uçuşlarınızın onaylanması için de bir yol vardır.

BVLOS drone operasyonunun geleceği

Image

Norveç'in en büyük heyelan felaketinin ardından İHA Norveç'ten pilotlar, 40 gün süren arama kurtarma çalışmalarında 230 saat M300 dronları uçurdu.

Günümüzde dronlar, jeodezik ve topografik veri toplamadan film, fotoğrafçılık ve ötesine kadar çeşitli senaryolarda bugün zaten değerlerini kanıtlıyor olsa da, ancak BVLOS operasyonu daha yaygın hale geldiğinde açılacak yeni olanaklar var.

 

Daha fazla dron görüş hattının ötesine uçabildiğinde hissedilebilecek bazı faydalara örnekler:

 

  • Bilim ve araştırma: Amerikan Jeofizik Birliği, sismografik araştırmacıların drone teknolojisinin yanında düzenlemelerin de gelişmesini umduklarını açıkladı. BVLOS uçuşlarını başlatma yeteneği sayesinde, bilim adamları dronlarını yukarıdan kesin veriler toplayarak bütün bir jeolojik fay ile birlikte hareket ettirebilecekler. Bir depremin neden olduğu bir kırılma 50 milden uzun olabilir, bu nedenle uzunluğunun izini sürmek BVLOS operasyonlarına ihtiyaç duyulacak iştir.
  • Arama ve kurtarma: CBC, Kanada'daki bazı kamu güvenliği kurumlarının, o ülkenin 2019'da uygulamaya konan BVLOS kurallarını gevşetmekle ilgilendiğini bildirdi. Transport Canada, şu ana kadar iki vakada polisin insansız hava araçlarını kullanması için muafiyet yayınladı. Kamu kurumları için BVLOS kurallarının kapsamlı bir şekilde kaldırılmasına karşı direncin sebebi dronların uygunsuz gözetim amaçları gibi potansiyel kullanımıyla ilgili endişelerden kaynaklanmaktadır.

BVLOS ve endüstriler ve ülkeler arasında ticari drone kullanımının geleceği söz konusu olduğunda birkaç ortak nokta:

 

  • Bu araçları kontrol etmek için onay isteyen pilotlar, araçlarını yalnızca elektronik yollarla bağlandıklarında güvenli bir şekilde çalıştırabilmeleri için yoğun bir eğitime ihtiyaç duyacaklar.
     
  • İHA'ların kendileri, görsel iletim sistemleri, telemetri ve acil durum yedeklerinin bir kombinasyonu ile teknolojik olarak karmaşık olmak zorunda kalacaklar. Tüm bunların, düzenleyicileri ve havacılık yetkililerini tatmin etmek için dikkatlice belgelenmesi gerekecektir.
     
  • Şirketlerin insansız hava araçlarını nerede ve nasıl kullanacaklarına dair planlarının net ve spesifik olması gerekecektir. BVLOS dronlarının sorumlu kullanımını sağlamak için yetkililer, onay verirken büyük olasılıkla temkinli kalacaklardır.

Dronların şimdi olduğundan daha yaygın olduğu ve operatörlerinin görüş alanının ötesinde sık uçuşlar yaptığı bir geleceği hayal etmek kolay. Bu aşamaya ulaşmak, değişim ve evrim gerektirecektir, ancak teknoloji geliştirme açısından parçalar zaten yerinde.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.