Arama Kurtarma Sürecinde Drone Kullanmak

30-03-2023 11:46
 Arama Kurtarma Sürecinde Drone Kullanmak

 Arama Kurtarma Sürecinde Drone Kullanmak

Arama Kurtarma ekipleri, hayat kurtarmaya yardımcı olurken neden dronları tercih ediyor?

 

Kurtarma görevleri sadece mağdurları tehlikeli senaryolardan kurtarmakla kalmaz, aynı zamanda onlara yardım etmek için müdahale edenleri de tehlikeye atabilir. Bu nedenle pek çok arama kurtarma ekibi, görevlerinde kendilerine yardımcı olmak için kurumsal drone teknolojisine yönelmeye başladı. Dronlar geniş alanları ve zorlu arazileri hızla tarayıp kapsayabilir, kayıp bireylerin yerini tespit edebilir ve müdahale ekipleri olay yerine varmadan önemli veriler toplayabilir; bu da onlara hızlı hareket etmeleri ve doğru kararları vermeleri için ihtiyaç duydukları durumsal bilgileri verir.

Image

Bugünün arama ve kurtarma görevleri

Arama ve kurtarma ekibinin hizmetlerine asla ihtiyaç duymayacağınızı düşünseniz de gerçek şu ki artık her zamankinden daha fazla talep görüyorlar. Orman yangınları ve tropik fırtınalar gibi doğal afetler, son yıllarda dünyanın birçok yerinde yaşamın beklenen bir parçası haline geldi. İklim değişikliğindeki hız arttıkça, doğal afetler ve dolayısıyla hayat kurtarmak için arama ve kurtarmanın önemi de artıyor.

 

Etkili arama kurtarma sürecine ihtiyacın artmasının tek nedeni iklim değişikliği değildir. Outside Magazine'in 2020 yılındaki bir makalesine göre, ABD'de, özellikle Batı'nın uzak yerlerinde açık hava rekreasyonundaki artış, önceki yıllara kıyasla bir dizi yeni aktiviteler oluştu. Örneğin, Colorado merkezli Rocky Mountain Rescue Group, şu anda yılda yaklaşık 250  aktivite gerçekleştiğini belirtti ki bu, 170'e yakın bir aktivite ortalamasından yükseldi Birçok arama kurtarma grupları, görev alan kişilerin tam zamanlı işlere sahip gönüllülere bağlı olmasından dolayı zayıflıyor.

 

Bu yeni zorlukların üstesinden gelmek için arama kurtarma ekiplerinin her görevi sınırlı zaman ve sınırlı kaynaklarla gerçekleştirmeleri gerekiyor. Drone teknolojisi de tam burada devreye giriyor.

Image

Fotoğraf: Anders Martinsen, UAS Norveç

Dronlar hayat kurtarmaya nasıl yardımcı oluyor?

Denenmiş ve gerçek geleneksel yöntemlerin yerini alamasa da, doğru drone ve faydalı yük seçimi ile mevcut çabalar tamamlanabilir ve yetenekleri artırıp genişletebilir.

 

Dronlar, arama kurtarma ekiplerine yaşam ve ölüm arasındaki potansiyel fark hakkında daha hızlı bir şekilde, kapsamlı bilgi sağlayabilir. Nitekim, DJI, EENA ve Black Channel tarafından ortaklaşa yürütülen bir araştırmaya göre, insansız hava araçları, arama kurtarma faaliyetlerinde büyük miktarda zaman kazandırabilir. Yapılan çalışmada, insansız hava araçlarına sahip ekipler, rastgele simüle edilmiş birden çok arama çalışmasında yalnızca yaya olarak çalışan ekiplerle karşılaştırdı. Bu kapsamda İHA  sahibi olan ekipler, mağdurları meslektaşlarından ortalama olarak üç dakika daha hızlı bulabildiler, ki bu da önemli bir fark...

 

Arama ve kurtarma ekipleri, verimli bir şekilde durumsal farkındalık oluşturmak, kurtarma stratejisini planlamak ve hatta bulunduktan sonra bireylere mesajlar iletmek için dronları kullanır ve tüm bunları yaparken de personeli güvenli bir mesafede tutar.

 

Arama ve kurtarmada drone kullanımının

bazı önemli kullanım alanları ve avantajları şunlardır:

  • Afet bölgelerinin haritasını çıkarın: Görev, çevredeki arazinin tam olarak anlaşılmasını gerektirdiğinde, dronlar bölgeyi geleneksel yöntemlerden daha hızlı ve daha güvenli bir şekilde haritalayabilir. Kamera yüküne ve yazılımına bağlı olarak 2B haritalar, 3B topografik modeller veya termal haritalar oluşturabilirsiniz. Bir felaket sırasında, dronlar durumsal farkındalık için nihai araçtır. Bu, afet bölgesinin bir haritasını oluşturmak ve sürekli olarak güncellemek için dronların 40 gün boyunca 270 saat boyunca uçtuğu Norveç'teki son toprak kaymasından daha belirgin olmamıştı.

 

  • Karanlıkta kayıp insanları bulun: Dronlar, insanların göremediklerini görebilir. Zenmuse H20T’de bulunana benzer bir termal kamera ile vücut ısısına göre görünmeyen kayıp kişileri tespit edebilirsiniz. Bu kabiliyet, gece görevleri ve çığ bölgeleri için paha biçilmezdir. 

 

  • Başı dertte olan insanlarla iletişim kurun: Dronlar, mahsur kalmış insanlarla iletişim kurmak, duyabilecekleri bir sinyal göndermek ve ardından bulunduklarını ve yardımın yolda olduğunu bildirmek için hoparlörle donatılabilir. Böyle bir teknik, Hırvat Dağ Kurtarma Servisi tarafından kayıp bir kadının yerini tespit etmek için başarılı bir şekilde kullanılmıştır. 

 

  • Tehlikeye Girmeden Erişim sağlayın: Çığ bölgelerinde, küçük bir hareket veya çok fazla gürültü yeni bir kaymaya neden olabilir  ve mahsur kalmış insanları erişilemez hale getirebilir. Matrice 300 RTK uzun süre havada kalabilir  ve aşırı gürültü veya türbülans yaymayan irtifalarda gezinebilir. Dronlar ayrıca Arama Kurtarma çalışanlarının, sahaya uzaktan erişmelerine ve sadece ihtiyaç duydukları yere gitmelerine olanak sağlar, çığ bölgesinde oldukları süreyi sınırlar.
Image

Arama Kurtarma dronları iş başında:

Hırvat Dağ Kurtarma Hizmetleri

Dağlar, adalar ve koylarla dolu bir ülke olan Hırvatistan'da, kaşiflerin yürüyüş, tırmanma, kayak veya mağaracılık sırasında kolayca kaybolabileceği veya ağır şekilde yaralanabileceği birçok yer vardır 1950'den beri Hırvat Dağ Kurtarma Hizmetleri (HGSS) yerel halkı ve turistleri tehlikeli durumlardan kurtarıyor.

 

2013'ten beri hizmet, yanıt sürelerini iyileştirmek ve daha kapsamlı aramalar yapmak için drone teknolojisini kullanıyor. Bugün, HGSS, 40 drone ve 49 drone pilotundan oluşan resmi bir drone programına sahiptir. HGSS ayrıca, müdahale ekiplerinin teknolojiden tam olarak yararlanabilmelerini sağlamak için sağlam bir eğitim proforması oluşturmuştur.

 

Drone programı şimdiye kadar HGSS ekibi için büyük bir başarıydı. HGSS, İHA'larla toplam 10 kurtarma görevi gerçekleştirdi. HGSS müdahale ekipleri, görevlerin dronlarla ortalama 30 dakika daha kısa sürdüğünü bildirdi, arama kurtarma sürecinde 30 dakika önemli bir düşüş. 

DJI ile doğru arama ve kurtarma dronları ve yükleri


DJI'da talep edilen hassasiyet ve güvenilirliği anlıyoruz. Bu süre zarfında, dünyanın her yerindeki arama kurtarma müdahale ekiplerinin tercih ettiği marka olarak kendimizi kanıtladık.

Arama ve kurtarma görevine uygun dronlarımız, kameralarımız ve diğer faydalı yüklerimizden bazıları şunlardır:

Mavic 2 Enterprise Advanced

Bir arama kurtarma uçağı, zorlu araziyi yönetmek için hız ve çevikliğe ve birden fazla yükü taşımak için yüksekliğe ve sağlamlığa ihtiyaç duyar. Mavic 2 Enterprise Advanced hem sayıları sunar. Bu drone hem termal hem de görsel kameralar taşıyabilir ve santimetre seviyesinde konumlandırma ve 10 kilometrelik bir HD iletim özelliğine sahiptir.

Image

Matrice 300 RTK

Bu drone, etkili görev gözetimi için ihtiyacınız olan her şeye sahiptir. Güvenli bir mesafeden tehditleri belirleyebilir, bölgeyi hızlı bir şekilde anlayabilirsiniz ve 55 dakikalık uçuş süresi, görev ne kadar uzak olursa olsun, sınırlı uçuşlarla ihtiyacınız olan bilgileri toplayabileceğiniz anlamına gelir.

Image
Image

Zenmuse H20T

Termal görüntüleme, arama ve kurtarma çalışmalarınıza yeni bir boyut katabilir ve geceleri, mağaralar gibi karanlık alanlarda ve bir kişinin görüş alanı dışında kalabileceği çığ durumlarında etkili arama ve kurtarma görevlerini yürütmeyi mümkün kılar. Zenmuse H20T görevlerine bu tür mükemmel yüktür. Bu çok sensörlü kamera her şeyi yapabilir. Seri, radyometrik bir termal kameraya ek olarak, 20 MP Zoom Kamera ve Aktif Görüntü Sabitleme teknolojisi ile donatılmıştır.

Image

Modüler Hoparlör

Doğal afet kurbanları için basit bir umut mesajı büyük bir fark yaratabilir. DJI Modüler Hoparlör ile arama kurtarma ekipleri, bir drone tarafından görüldüklerinde mahsur kalan kişilerle iletişim kurabilir ve yardımın yolda olduğunu bilmelerini sağlayabilir. Bu aksesuar, Mavic 2 Enterprise Advanced ile tam uyumlu birkaç aksesuardan biridir.

 

Drone teknolojisini arama ve kurtarma görevlerinize nasıl dahil edebileceğiniz hakkında daha fazla bilgi için, yeni teknik incelememizi okuyun, Bir Arama ve Kurtarma Uçağı Programı Oluşturma.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.